petak, 24. veljače 2012.

Žene vole nakit!!!

Nakit uglavnom vole žene ali postoje i muškarci koji ga nose i uživaju u njemu. Svrha nakita je mnogostruka. Neki ga nose kao simbol bogatstva, prestiža, neki zbog ljubavi prema dragom kamenju a neki kažu da nakit napravljen od plemenitih metala (zlato, srebro, platina) imaju i ljekovito dejstvo. No on uvijek zadržava i barem minimalnu funkcionalnost, poput držanja dijelova odjeće zajedno ili učvršćivanja frizure. Od najstarijih vremena smatran je za oblik osobnog ukrašavanja.
Prvi su komadi nakita bili od prirodnih materijala, kao što su kosti, zubi životinja, školjke, drvo i rezbareno kamenje. Kroz povijest su se neki oblici urešavanja smatrali znakom pripadnosti određenoj društvenoj grupi.   Egzotičniji je nakit uvijek bio namijenjen bogatijim ljudima, jer mu je rijetkost povećavala vrijednost. Zbog lične prirode i označavanja društvene klase, neke su kulture utemeljile tradiciju ukopa mrtvih zajedno sa njihovim nakitom. Znamo da je Kleopatra uživala u zlatu!
Nakitom se ukrašavalo praktično svaki dio tijela,  od igala za kosu do prstenja za nožni palac, te brojnih drugih tipova nakita. Dok je tradicionalni nakit obično ukrešen dragim kamenjem, te je izrađen od plemenitih metala, sve je u većem porastu i potražnja za umjetničkim nakitom, gdje su oblikovanje i stvaralački pristup, te izražajnost cijenjeni više od skupocijenosti i minuciozne obrade samih materijala. Dodajmo, da postoji i jeftiniji modni nakit,izrađen od jeftinijih materijala, te često masovno proizvođen. Druge varijacije na temu uključuju nakit kao žičanu skulpturu, gdje se koriste sve moguće vrste materijala, od obične žice, komada kamenja, do plemenitih metala i dragog kamenja.

Žene jednostavno vole nakit. Naravno nakit se ne poklanja bilo kojoj ženi i u bilo kojem trenutku, tako da tu treba biti razuman i znati da je bilo slučajeva kada su darovatelji jednostavno pretjerali te žene nisu htjele primiti poklon. No ukoliko smatrate da je pravo vrijeme za kupnju takvog poklona, predlažemo da ženu povedete sa sobom u kupovinu, tako ćete provesti dan u ugodnom druženju i obilasku nekoliko zlatarnica, a žena će sama odabrati nešto po svom ukusu. Ukoliko pak želite ugodno iznenaditi ženu, kupnju ćete morati obaviti sami ili u pratnji prijatelja, a kada već poklanjate nakit tada zasigurno i dobro poznajete ženu kojoj poklanjate tako da pogriješiti sigurno nećete bez obzira kupili zlato ili srebro, ogrlicu, narukvicu ili prsten naravno pod uvjetom da žena kojoj kupujete nakit isti voli i nositi.
U Zenici ima jako puno radnji u kojima nude nakit izrađen od zlata, srebra i slično. Ali, kada je u pitanju ručno rađen nakit od ukrasnih kamenčića, žice i drveta, izbor je prilično sužen. Na Facebook-u možete naći nekoliko grupa ili stranica, gdje nude ovakvu vrstu nakita. Mislim da je prošlo vrijeme kada se trošio novac na zlato i drago kamenje a sve je više onih koji za malo novaca mogu kupiti unikatan komad nakita. Prednost ove vrste je što ga možete kombinovati sa svakom vrstom odjeće i nositi ga u svakoj prilici. Vrlo lijep i jeftin ručno rađen nakit sam pronašla na http://www.facebook.com/profile.php?id=1047070048#!/adisaf1, te vam toplo preporučujem da pogledate i odaberete nešto za sebe ili dragu osobu. Evo samo nekih od ponuđenih komada nakita:




Iskoristit ću priliku da pohvalim sve one koji u ova teška vremena nastoje svojim radom priskrbiti sebi i svojoj obitelji, bar minimum prihoda. Posla nema-fakat, ali ne vrijedi kukati nego iskoristite svoju maštu, potencijal i slobodno vrijeme, to će neko sigurno primjetiti. Pozivamo i ostale zeničanke koje se bave izradom nakita ili imaju neki drugi, interesantan hobi, da nam se jave i učestvuju u kreiranju ovog bloga! Budimo pravi ZENIČKI BAZAR! Javite nam se na e-mail adresu poklonizasve11@gmail.com

Nema komentara:

Objavi komentar