utorak, 25. listopada 2011.

Kada ste zadnji put kupili/dobili cvijeće?!

 "Cvijeće-cvijeću!", je odavno izbrisana izjava iz vokabulara prosječnog bosanca i hercegovca! Razlog tome je, uglavnom besparica, ali i odgoj u kojem je jako malo mjesta za ljubav, poštovanje, pogotovo prema ženama. I to se ne odnosi samo na našu zemlju, nego i na puno, puno šire područje. Na žalost!
Cvijeće uvijek šalje neku poruku! Ima svoju simboliku!!
Poklanja se: za blagdane (8. Mart, razne vjerske blagdane, Valentinovo i sl.), kada Vaš muškarac "malo zglajza", kada sin ili kćerka dobiju lošu ocjenu, kada se želite dodvoriti svekrvi ili punici, kada se želite "zahvaliti"  šefu ili kolegici na poslu, kada idete u posjetu bolesniku, šarmirati damu koja Vam se sviđa....itd. Znači, uvijek je neki povod a vrlo rijetko cvijeće kupuju iz navike, često.
Odgovorno tvrdim da svaka žena voli kada joj se pokloni buket cvijeća, onako...bez nekog povoda (iako i tada, onaj koji poklanja ima povod - da vas usreći)!!!
Mnogi ne znaju da kupiti cvijeće nije baš jednostavno za nekog laika! Mora se strogo voditi računa o tome  koju vrstu i koju boju poklanjamo. Jer svaka vrsta cvijeća i njegova boja, imaju svoju simboliku!!!!
Uopšteno posmatrano, bez obzira na vrstu cvijeća, ljubičasta boja simboliše nježnost, plava vjernost, maštu i sanjarenje, a narandžasta ponos i energiju života. Bijela je simbol nevinosti i čestitosti, crvena ljubavi, vatre, života i ljepote, zelena razumijevanja i saosjećanja, a žuta ljubomore, ali i radosti. Naravno, za svaku vrstu ponaosob, u kombinaciji sa bojom njegovasimbolika se detaljnije određuje, jer svaka vrsta cvijeća ima svoju simboliku. 
Evo mala pomoć da pravilno odaberete ono koje treba pokloniti, u skladu sa prilikom (za koju ga poklanjate).
Ruže predstavljaju cvijeće koje se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje, poseduju širok spjektar primenljivosti na mnoge prilike i životne situacije, u kojima se poklanjaju. Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada rjeđe mogu označavati i zahvalnost i zadovoljstvo. Bijele označavaju čednost, iskrenost i bezgrešnost. Žute ruže (moje omiljene!), su s jedne strane simbol veselja, a s druge zahvaljajući ukorijenjenosti tradicionalnih vjerovanja, nevjerstva i ljubomore. Narandžaste, su simbol žudnje i opčinjenosti, a purpurne ljubavi na prvi pogled. Tamnoljubičaste ruže, djeluju ekscentrično i znak su želje za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog vještačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg. Ruže bez trnja, isto kao i purpurne ruže mogu označavati ljubav na prvi pogled. Kada žena poklanja muškarcu crvenu ružu, ruža postaje simbol odanosti!
Orhideja simboliše želju za uspjehom i posebnost. Ovaj nježni cvijet, u skladu sa svojim izgledom, može simbolisati i ljubav, rafiniranu ljepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Orhideje se, često, poklanjaju bolesnicima i porodiljama , koji leže u bolnici, kako bi im se poželeo što brži oporavak. Takođe, možete ga pokloniti i nekome kome želite uspeh u karijeri. Istraživanja tvrde da postoji od 25000 do 30000 vrsta orhideja.
Narcis, može označavati samoljublje i kao što mu samo ime kaže narcizam, ali može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom da ovaj cvijet niče među prvima. Žuti narcis može označavati i prezir.
Ljiljan, predstavlja simbol beskrajne ljepote, sreće, čistoće, djevičansva, besmrtnosti i spasa. Često se koristi na vjenčanjima, jer po biblijskom predanju simbolizuje biranje voljenog bića. Bijeli ljiljan se vezuje za nevinost i čistoću, žuti za neistinost i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.
Magnolija označava dostojanstvo i otmenost. Ukoliko je njen cvijet bijeli, ona je znak nevinosti. Ako je cvijet magnolije ružičast, onda označava stidljivost i najčešće se poklanja djevojkama koje još nisu upoznale pravu ljubav. Međutim, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvjetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Postoji i vjerovanje po kojem magnolije označavaju nevjernost muškaraca koji ih poklanjaju.
Mimoza je znak sigurnosti, to jest, pouzdanja, a zastupljena je i u masonskim obelježjima. Mimoza sa zlatnožutim cvjetovima simbolizuje raskoš i moć. Ona je, takođe, i simbol ljubaznosti.
Tulipan (lala) je simbol ponosa i slave. Crveni tulipan se vezuje za ljubav, a žuti za beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti kraljevsko dostojanstvo, a bijeli opraštanje.
Iris je često simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Plavi iris, podstiče sanjarenje i maštu, lagodan život i sreću. Žuti iris označava strast.
Suncokret simboliše snagu, ponos, zajedništvo, divljenje i obožavanje. Takođe, može značiti oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, označava vašu spremnost da je vidite kao centar sveta.
Ljubičice su znak odanosti i vjernosti. Bijele ljubičice označavaju skromnost.
Đurđevak je simol rađanja života, strpljivosti, i praktičnosti.
Ciklama je cvijet iskrenosti i pridaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Takođe, može značiti i snebivanje i stidljivost.
Visibabe su simbol nade, utjehe, rasta razvoja, prosperiteta. Poklanjaju se, kada želite da poručite nekom da ne treba da gubi nadu.
Zumbuli simbolišu vjernost i nepokolebljivost, mada mogu simbolisati i igru. Ukoliko su plave boje simbolišu konstantnost, odnosno neprekidnost.
Hortenzije označavaju srdačnost, a šalju se obično kada želite da se pomirite, sa nekim s kim ste se posvađali. Takođe, hortenzije se nose na groblja i prilikom izjave saučešća.
Jasmin označava odanost, a ukoliko je žute boje označava ljupkost i eleganciju.
Gladiole mogu označavati kako prirodnu ljupkost, tako i prenagljenost ili jačinu karaktera. Navodno, ne treba ih davati voljenim osobama.
Božur je simbol časti i bogatstva, a takođe može da simbolizuje i sretan brak i prosperitet.
Bambus koji je simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice, pa čak i čičak koji nedvosmisleno simbolizuje spoljnu odbranu i zaštitu srca.
Hrizanteme su cvijeće koje se nosi na groblje, mada opet može označavati i ljubav i istinu. Za tužne trenutke se još poklanjaju i krinovi.
Cvijeće koje nema baš prijatno značenje su begonija koja označava crne misli, lavanda koja označava nepovjerenje, dalija koja znači nestalnost, zumbul koji označava sjetu.

Nema komentara:

Objavi komentar