petak, 21. listopada 2011.

Vjenčanja!

Vjenčanje je jedan od najvažnijih i najljepših dana u životu svakog čovjeka. Sve Vam se u životu mijenja od tog dana (bar većini!) i više niste sami, imate nekoga ko će o Vama brinuti do kraja živta....dijeliti lijepe i one manje lijepe trenutke, brige i sve ono što Vas čeka! Vjenčanje podrazumijeva i osjećaj nervoze kod mladenaca, ali i kod gostiju. Provlači se pitanje jesmo li odabrali pavi poklon?! Jesmo li prvo trebali pitati šta im treba?!
U današnje vrijeme, darivanje se svelo na novac. Zašto? Na žalost, situacija je takva da je cijena jedne kompletne svadbe toliko velika da je mladenci rješavaju podizanjem kredita, posuđivanjem od prijatelja..a samo nekolicina ima sreću da su im roditelji dovoljno imućni da troškove svadbe mogu pokriti iz svog džepa. S toga, mladenci priželjkuju novac kao poklon, nebi li uspjeli platiti troškove vjenčanja. Jer jeftine svadbe.......NEMA!!

I sama se sjećam da smo jutro nakon svadbe, muž i ja jedva čekali da prebrojimo koliko novaca smo dobili kao poklon i hoćemo li uspjeti izmiriti sve račune, a ako nešto i ostane....uh...SUPER! Nije ostalo ništa, (na našu žalost), iako je naša svadba bila u kući njegovih roditelja, a ne u nekom ugostiteljskom objektu. Znači, troškovi su slični ma gdje da svadbu organizujete. Vrlo malo poklona smo dobili, koji su nam ostali lijepa uspomena!
Mnogima je darivanje novca pomalo neprikladno, nisu u mogućnosti ili pripadaju tradicionalistima koji smatraju da treba darivati nešto što će se koristiti u kući i da je smisao darivanja u "lijepim i korisnim stvarima, a ne novcu".
Ja sam ipak za neki poklon a ne novac! Najljepši poklon je kad dobiješ nešto što si trebao, priželjkivao, sanjao, a ne koverta s novcem. Ima i onih ljudi koji prosljeđuju već dobivene vjenčane poklone i jedva čekaju da ih se riješe. Recimo, dobili ste kao poklon dvije pegle, dva miksera i sl. I već ste riješili dio problema! Dodati još nešto i....gotovo!Ali...ako su mladenci ne tako blizak rod...u redu! Ali ako ste vrlo bliski, nije ugodno kad čujete da su dobili nekoliko pegla, miksera, kompleta šerpi... Većina takvih poklona će se iskoristiti, mada opet niste poklonili ništa što će mladence oduševiti.
Za poklone zbog kojih će pasti na.... morate poznavati ukus i navike primatelja poklona!
 U posljednje vrijeme, običaj da mladenci kažu šta žele na poklon je sve učestaliji što u mnogome olakšava i njima i onome ko poklanja.
"Novac nije dobar poklon i trebalo bi im pokloniti nešto vrijednije, nešto čega će se sjećati." Ovako uglavnom misle stariji članovi porodice koji razmišljaju tradicionalno. Razjasnimo jednu razliku: Vjenčanje u crkvi/džamiji je događaj za mladence, a svadba nakon tih ceremonija je događaj koji se organizira za ostatak porodice i prijatelje kako bi proslavili da dvoje mladih stupa u zajednički život. Osim toga svadba se tradicionalno organizira kako bi se sakupilo novca koji treba pomoći mladencima da započnu zajednički život a ne da ostanu u dugovima i prije nego su počeli zajednički život.
Nije sramota upitati šta bi mladenci da im se donese i šta je to što će im uskoro biti neophodno. Ukoliko je vrijednost te njihove "želje" prevelika za vas, možete se dogovoriti s još nekim da zajedno poklonite to što mladenci žele.
Dobra ideja je i da se raspitate kod nekih opremljenijih trgovina da kupite poklon bon u nekoj vrijednosti, a mladenci će ga iskoristiti za ono što žele i što im se sviđa. To su uglavnom trgovine tehničkom robom, kućanskim aparatima, porculanom i slično. Ako par kreće "od kašike", ovo je idealno rješenje! Bićete sigurni da će im ostati lijepa uspomena koju će koristiti i svaki put vas je sjetiti!
Ne preporučuje se poklanjati namještaj, posteljinu ili umjetničke slike! Vrlo je mala vjerojatnost da ćete kupiti namještaj koji će se sviđati mladencima, a ono što je lijepo vama ne znači nužno i da će biti lijepo budućoj gospođi i vaš namještaj bi mogao završiti tko zna gdje. Posteljina je ista stvar, jer ne znate kakav krevet imaju, ako ga uopće već imaju. Sa "zidnim" slikama je ista tvar! Ukoliko ne znate kakav je  ukus mladenaca, ne rizikujte!
"Težak slučaj" su oni mladenci koji ne žele reći šta im treba ili...oni "koji imaju sve"! U tom slučaju je najbolje je raspitati se o njihovim potrebama i načinom života. Neće se "ljutiti" ako im rezervišete kartu za neki izlet, vikend na planini ili moru. Ako, ipak ne želite "bacati grah" šta mladenci žele, ostaje vam...opet koverta s novcem, kao najsigurnija opcija.
 Kod novčanog darivanja često se postavlja pitanje koliko dati. Običaj je da se daje minimalno da se pokrije "stolica", odnosno barem 25€ po osobi, ovisno u kojem kraju se vjenčanje održava. Treba imati na umu da su neki gradovi skuplji (poput Sarajeva), pa cijene menija prosječnih restorana već neko vrijeme premašuju 25€. Formula za računanje idealnog dara koja se često spominje je: po gostu cijena menija (stolice) + još toliko.
Eto, toliko od mene kada su svadbe u pitanju! 



Nema komentara:

Objavi komentar