utorak, 8. studenoga 2011.

Stigla beba!!!!

Kada nas neko pita, koji je najsretniji dan u vašem životu, kažemo -"rođenje djece", (naravno za one koji imaju djecu)!!
Zašto taj dan a ne neki drugi, npr. dan vašeg vjenčanja dan kada ste diplomirali...? Kažu da se danom stupanja u brak, mnogo toga mijenja. Ali kada dobijete dijete..... e to tek mijenja, apsolutno sve, u vašem životu!!
To malo biće ste sa nestrpljenjem očekivali cijeli život, a posebno zadjih 9 mjeseci ;-)!!! Radost je to za roditelje, rodbinu, prijatelje.  Mali "paketić" koji viri iz mekane, šarene dekice, osim što vam je uljepšao život svojim dolaskom, svorio vam je "obavezu" za čitav život.
Najslađa "obaveza" koju iščekuju svi mladenci i što je svojstveno ljudskoj rasi, da se brinemo o svom potomstvu čitav svoj život. Neki će reći da su djeca vaša briga dok ne navrše 18. godinu, ali svaka majka (pa i otac) zna da se o svom djetetu brinemo dok smo živi. Osjećaj da je vaše dijete nešto što je samo vaše (i vašeg muža/žene, naravno) je neopisiv, i sama pomisao na to, podiže vam samopouzdanje.
Neprospavane noći zbog plača su nešto što očevi teško podnose (majke se vrlo brzo naviknu!). Ali sve su to slatke muke na koje se brzo naviknemo.
"Zašto plače, da li je nešto boli, je li gladna beba, možda joj je hladno...?" sve su to pitanja koja muče mlade roditelje. Tu vam uveliko pomaže patronažna sestra, tako da brizi nema mjesta, a još ako imate mamu, svekrvu (pod uslovom da je podnošljiva!), svoju sestru, rođaku i slično, onda...super!
Sjećam se svog starijeg sina kada se tek rodio. Prvo je dijete (znači iskustva nemam) ali kada sam ga prvi put uzela u ruke, kao da sam ga hranila, presvlačila, kupala...čitav život. To je kažu-Božije davanje. On je i dan danas moje "svjetlo u mraku" a mlađi sin je "mamino zlato". Djeca su smisao života svakog čovjeka i stoga uživajte u njima!
Ako je ovih dana, neko vama blizak postao roditelj, vjerujem da vam se nameće pitanje o poklonu. Kada se zaputite u bolnicu, izbjegavajte kupovinu cvijeća jer vrlo vjerojatno neće biti držano u prostoriji gdje se majka odmara pa stoga neće biti poželjno. Odlučite se radije za simpatičnu poklon korpicu za rođenje bebe.
 Napravite je sami, a za sadržaj preporučujem: nešto od baby kozmetike, peškir za kupanje, radosnica u koju će zabilježiti toliko divnih detalja (prvi pramen kose, prve zubiće, prvi korak i riječi…), nježna plišana igračka, dekica sa izvezenim bebinim imenom, muzika za uspavljivanje itd. Isto tako postoje i personalizirane "torte od pelena" koje sadrže različite proizvode za bebu. Zna se da pelena nikad dosta!
Ako je dijete rođeno zimi, možete mu kupiti tople i praktične "vreće za novorođenčad", a ukoliko želite olakšati mladoj mami, preporučujem jastuk u obliku mjeseca koji je vrlo praktičan kod dojenja bebe i njenog spavanja.  Možete ga kupiti u trgovini dječije opreme u Tržnom centru u Zenici.
Već su zastarjeli običaji da se tek rođena djeca daruju zlatom, odnosno nakitom. I sama sam mišljenja da od male, dječije narukvice ili ogrlice , na primjer, nemate baš neke koristi,bar dok dijete nebude dovoljno veliko da shvati suštinu darovanja nakitom i da ga počne nositi. Zato roditelji često zlato mijenjaju za nešto što će dijete korisnije iskoristiti. A onda, uspomena prestaje biti uspomena!
Međutim, novac "pod jastuk" još dugo neće nestati kao običaj kod našeg naroda kada su babine u pitanju. Možemo kupiti bilo šta, ali koverta s novcem je obavezna! Vjerovatno zbog toga neki kasne otići na "babine" i dočekaju da dijete i krene u školu a oni nisu obavili svoju "dužnost"! U ovo doba recesije, sve je manje ljudi koji redovno posjećuju rodbinu i prijatelje kada se desi neka "radost", pa i "žalost"! Navikli smo sami sebe da je novac osnovni "poklon" u svakoj prilici. A uvijek nam je drago kada nam se "otvore vrata" i kada podijelimo i radost i žalost sa dragim ljudima, pa makar i ne dobili ništa,ali kada mi treba ta vrata otvoriti nekom drugom...e onda nas je sramota otići "praznih ruku"! Takav smo mi narod!

Neki dan su mi mladić i djevojka naručili tortu od pelena i tražili da bude što "skromnija" jer idu kod prijatelja koji su dobili bebu a nisu baš "pri parama". Kažu da su mladi roditelji krenuli "od nule" i da im sada za bebu treba, ama baš sve, a pelene su najskuplje i najviše se troše, pa su se odlučili baš za njih. 

Napravila sam upravo ovakvu "tortu" i bili su oduševljeni!
Manji paket pelena,igračka,  ukrasne vrpce, papir i poklon je gotov! I sve za 25 KM!
Preporučujem da je napravite sami, po vašoj želji a ako niste baš vješti, pošaljite mi narudžbu na mail poklonizasve11@gmail.com
i bit će gotova za par sati.
Tutorial za izradu ovog poklona, koji je trenutno hit u svijetu:  http://www.dailymotion.com/video/x9ylf4_how-to-make-a-diaper-cake_school




Nema komentara:

Objavi komentar