petak, 10. veljače 2012.

Praznik zaljubljenih-Valentinovo!!!


     Uskoro je Valentinovo, dan povećen izražavanju ljubavi, bilo voljenoj osobi ili dragom prijatelju, djetetu ili majci. Neki ga ne priznaju kao praznik i smatraju da je to samo još jedan      marketinški trik u kojem veliki tržni centri profitiraju. Možda su u pravu! Možda ljubav treba slaviti svaki dan u godini a ne jednom godišnje?! Ali...kako svi volimo praznike, a posebno primati i davati poklone, Valentinovo kao prilika za   to, nije na odmet. Ja lično nema neko posebno mišljenje o prazniku ljubavi, ali...volim dobiti poklon, kao znak pažnje od   voljene osobe!!!! Volim i darivati...da se zna!!!
14.02. Valentinovo, dan kada se zaljubljeni tradicionalno daruju i provode vrijeme zajedno. Izlazak u omiljeni restoran, gledanje romantičnih filmova u kinima ili romantična večera uz svijeće u privatnosti vašega doma... nikako neće proći bez makar i malog simboličnog dara. Za ovu prigodu širok je raspon mogućih darova.


Za one koji nisu upućeni u Valentinovo, evo nekih informacija!
Povijest obilježavanja Valentinova - Dana zaljubljenih
Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potiče daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car Klaudije II. Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin. Svećenstvo je moralo poštovati ,no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti. Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače/februara, Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo - Dan zaljubljenih.
Tradicije Valentinova su različite po zemljama.
U Engleskoj su prije sto godina oblačili malu djecu u odrasle na Valentinovo. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala Valentinovo pjesmu. U Wales-u se darivale drvene izrezbarene žlice. Simboli su najčešće bili srca, ključevi a nosile su poruku "ti imaš ključ mog srca".
U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon a ako ona zadrži dar znači da se želi udati za njega.
Svakako ne smijete zaobraviti važnost darivanja na dan zaljubeljenih, nije potrebno trošiti ogromne svote novaca kako biste nekome pokazali da Vam je stalo pokloni za Valentinovo, neizostavan su dio svakog dana zaljubljenih. 
Šta pokloniti ženama/djevojkama?!
Svaka žena nikada nema dovoljno parfema u svojoj kolekciji, pa tako odabir jednog od najnovijih u sezoni nikada neće biti promašaj. Ukoliko niste informirani koji su najnoviji parfemi na tržištu prodavačica u parfumeriji znat će odgovor na to pitanje. Sljedeći poklon za ovaj romantičan dan je sexy donje rublje poželjno je dizajnersko jer valentinovo je ipak samo jednom godišnje. No stanite prije no što učinite neoprostivu pogrešku, kupnja donjeg rublja je izazov i težak "posao" za svaku ženu, ukoliko ne znate njenu točnu veličinu, proizvođača i opseg, ne upuštajte se jer zamislite sramote da joj kupite preveliki grudnjak ili premalene gaće!
   

Ako niste "dubokog džepa" a uz to ste učenik/ca, student/ica ili ne daj Bože niste zaposleni, evo nekoliko prijedloga da za malo para kupite simboličan a lijep poklon. Najjeftiniji poklon je plišano srce sa ljubavnim natpisom koje će primatelju poklona uvijek stajati na retrovizoru automobila, zakačeno na ormaru ili zidu. Preporuka je da posletite zeničku knjižaru "Tonkica" (http://www.knjizara-tonkica.com/) i odaberete ono koje vam se najviše dopada. Sljedeći prijedlog su šolje sa ljubavnim natpisom. Osim što su lijepe ka suvenir, vrlo su korisne. Vaše drago biće će vas se sjetiti svako jutro dok pije kafu, čaj, mlijeko. Mirisne svijeće voli svaka žena i ako joj poklonite neko lijepo pakovanje, nećete pogriješiti, kao i ako joj poklonite set za manikuru (svaka žena ga ima u torbici), ručno rađenu unikatnu torbu, ukrasnu kutiju za nakit, planer ili neki okvir za sliku u koji ćete staviti zajedničku fotografiju (najveći izbor okvirova je zeničkoj radnji
 FOTO Beganović). Sve ovo možete naći u "Tonkici"!
 Za one koji za Valentinovo žele pokloniti neki odjevni predmet (hlače, košulju, majicu i sl.) preporučujem da posjetite butik "NINO" (zgrada AKSE) a za one koji bi radije poklonili nešto od kozmetičkih proizvoda, preporuka je da posjetite CM trgovinu (ispod zgrade Prostora).
 Ako ipak želite potrošiti više novca,  predlažemo putovanje za Valentinovo ili kupovina nakita.

Šta pokloniti muškarcima?!
Često smo mišjenja da su muškarci ti koji poklanjaju za Valentinovo, ali i njima treba posveti pažnju za ovaj praznik. Muškarci će se zadovoljit novim najmodernijim aparatom za brijanje, mobitelom ili nekom od mnogobrojnih stvari koja mu je potrebna za njegov hobby. Vi najbolje poznajete svog partnera i ako bolje razmislite sigurno ćete se sjetit da Vam je prije nekoliko mjeseci povjerio svoju želju, možda je valenitnovo pravi trenutak da mu je ispunite. Aranžmani romantičnih vikend putovanja za dvoje izuzetno su niskih cijena u ovo doba godine pa svakako razmislite o tome da provedete vrijeme sami daleko od svakodnevnog života. Poklon za muškarca također mora biti malo osobniji od after shave-a, bokserica ili kravate. Bolje mu za Valentinovo poklonite CD sa nekom dobrom starom muzikom ( grupom njegove mladosti), navlaku za auto mjenjač (ako je ljubitelj automobila), novčanik, privjesak za ključeve i sl.
Razmislite koji mu je hoby, što ga motivira uz što se opušta ili u čemu Vas voli vidjeti? Možda mu treba neka knjiga o marketingu ili nova rola za ribički štap?
No iskreno najbolje je pokloniti nešto osobno, može i sitnicu ali nešto za što znate da mu treba ili da baš to želi. No što god da bio, poklon za Valentinovo ove godine glavno je da dolazi iz srca i da je iskren.
10 koraka d savršenog Valentinova:1 - Kupite čestitku na vrijeme. No, ne zaboravite da je kupnja čestitke samo početak. Važnije je ono što ćete unutra napisati. Iskoristite ovu priliku da pokažete partneru zašto vam je toliko stalo do njega, što vam se najviše sviđa na njemu i koliko cijenite vašu vezu. 2 - Najlakše je kupiti nešto univerzalno što svima odgovara, kao što je bombonijera ili cvijeće, no pokušajte napraviti nešto drugačije i što će stvarno oduševiti vašeg partnera. Kod izbora poklona dobro razmislite što vaš partner voli i što ga posebno veseli pa mu to i priuštite. 3-- Darovi jesu lijepi, ali doživljaji su ono što pamtimo. Organizirajte dan po partnerovom ukusu. Vodite ga na mjesta koja voli i tako ćete mu na najljepši način pokazati koliko ga vi volite. 4 - Planirajte i jedno posebno iznenađenje. Bitno je da odmah ujutro napomenete da će biti iznenađenje. Tako će vaš partner cijeli dan razmišljati o tome i znatiželjno iščekivati. To ne mora biti ništa skupo. Može čak biti i večera uz svijeće. Samo neka je nešto što neće moći predvidjeti. 5 - Ako želite da vam taj dan bude posebno romantičan onda ćete se morati posebno potruditi i oko okruženja. Prigušite svjetla, upalite mirisne svijeće, pustite laganu muziku… Morate na sve misliti. 6 - Već unaprijed razgovarajte s partnerom. Što on očekuje i želi li uopće da zajedno proslavite taj dan?! Neki ljudi jednostavno to ne vole i ništa nećete moći napraviti da mu ugodite. No, ako vidite da mu je stalo, onda se vrijedi potruditi. 7 - Nikako nemojte razgovarati o poslu i problemima. Pričajte samo o laganim temama i uživajte u opuštenoj atmosferi. Pokažite partneru koliko vam je stalo. Valentinovo sigurno nije za prekrivanje i potiskivanje osjećaja.
 8 - Ako već unaprijed planirate zajednički život, zajedno nabaviti psa ili možda zaručiti se, onda to napravite na taj dan. Produbite svoju ljubav i ovaj dan će vam ostati u pamćenju dugo vremena. 9 - Ništa nije toliko romantično kao što je dijeljenje večere ili čak deserta. Uživajte zajedno u hrani koju volite i ljubavne iskre će se rasplamsati. 10 - Valentinovo je pravi dan da zajedno porazgovarate o vašoj vezi. Sjetite se svih lijepih stvari koje su vam se dogodile zajedno i maštajte o onome što bi se trebalo dogoditi u budućnosti. Podsjetite se zašto ste zajedno i zašto se volite.
Uživajte u svakom zajednički provedenom trenutku.

1 komentar:

  1. Meni je odličan poklon jedan wellness odmor od par dana za valentinovo, prosle godine sam se bas odusevila i iznenadila

    OdgovoriIzbriši